Beatrix koel ontvangen in Buenos Aires

De koning is aangekomen in Buenos Aires. Ironisch, ze is aangekomen op het vliegveld Jorge Newberry, het vliegveld waarvandaan tijdens de Videla junta de vliegtuigen, veelal Fokkers, opstegen om verdoofde gevangen in de Rio Plata of in zee te gooien.

Jan van de Putten geeft in de alternatieve reisgids de tip om vooral een rondvlucht te maken, bij voorkeur in een Hercules of Fokker zoals gebruikt werden tijdens de dictatuur, vanaf het genoemde vliegveld. Hiermee heeft de koningin in ieder geval een advies uit onze reisgids opgevolgd. Het regeringstoestel is zelfs een Fokker, zij het van een ander type dan die van de Argentijnse Luchtmacht.

De ontvangst kan nogal koel genoemd worden. Veel mensenrechtenorganisaties zijn niet blij met het bezoek door een staatshoofd die een nauwe band heeft met een van de hoofd-verantwoordelijken van het bloedige regime van 1976-1983. Een grote domper op het staatsbezoek aan Nederlandse zijde is het feit dat president Kirchner de uitnodiging tot het bijwonen van de uitvoering van een Nederlandse dansgroep niet heeft aangenomen. Dit is in het verleden nog niet eerder voorgekomen bij een staatsbezoek. Dit lijkt een duidelijk teken van de president dat hij niet erg blij is met het bezoek.

Het is niet verwonderlijk dat men niet blij is nadat de koningin eerst een week met Jorge Zorreguieta vrolijk in Patagonie heeft doorgebracht om daarna naar Buenos Aires te vliegen voor het staatsbezoek. Dit kan niet anders gezien worden als een volledig gebrek aan respect voor het Argentijnse volk dat zwaar geleden heeft onder de dictatuur.

Na de ontvangst in het presidentieel paleis hebben de koningin en haar gevolg zich te voet begeven naar de mensenrechtententoonstelling van de Anne Frank stichting. Hierbij hebben ze geen blik geworpen op de moeders (Dwaze Moeders die kinderen hebben verloren tijdens de dictatuur) die hier sinds dertig jaar, juist elke donderdag, vandaag dus, hun demonstraties houden. Hiermee heeft ze de laatste kans voorbij laten laten gaan om nog enige interesse te tonen in de slachtoffers van de dictatuur. Ook heeft ze niet het advies opgevolgd van Mies Bouhuys in onze reisgids om een bezoek te brengen aan het Huis van de Moeders aan dezelfde Plaza de mayo.

Aan de tentoonstelling zijn 6 panelen toegevoegd die iets laten zien van de Videla dictatuur. Hiermee heeft ze dus aan haar verplichting voldaan om interesse te tonen in hetgeen gebeurd is tijdens de dictatuur. Zes panelen, dat is 1 paneel voor elke 5000 doden. Interessant detail is trouwens dat de panelen een relatie leggen tussen het nazi regime en de Videla dictatuur. Zouden de koningin, Willem Alexander en Maxima hier nog iets van opgestoken hebben?

Er is overigens helemaal niets mis met de tenstoonstelling van de Anne Frank Stichting. Maar wel met feit dat het kennelijk voldoende geacht wordt om 6 in Nederland vervaardigde panelen te bekijken en niet naar b.v. El Olimpo of de ESMA te gaan, voormalige foltercentra die nu als museum zijn ingericht.

Overigens is dankzij de Argentijnse roddelpers bekend geworden dat Jorge Zorreguieta op 24 maart heeft meegevlogen in het regeringsvliegtuig. Waar ligt hier de verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering? Hoe kan het verantwoord worden dat een dergelijk ongewenst persoon op kosten van de Nederlandse belastingbetaler een vliegreis maakt?


bericht toegevoegd op: 31 maart 2006 - terug naar het nieuws-overzicht