Ongeregeldheden tijdens demonstratie bij woning Videla

De organisatie H.I.J.O.S. samen met andere mensenrechtenorganisaties hebben in de wijk Belgrano in Buenos Aires geprotesteerd tegen het simpele huisarrest van de ex dictator Jorge Rafael Videla. De manifestaie had plaats enkele dagen voor de dag dat het 30 jaar geleden is dat de coup werd gepleegd. Een dergelijke demonstratie wordt in Argentinie escrache genoemd.

Escrache betekent zoiets als krabben. Het is het enige dat nog gedaan kan worden wanneer misdadigers uit de tijd van de dictatuur niet veroordeeld worden. Een groep demonstranten trekt door de straten van de wijk naar het huis van een ex-beul waarbij luid alle misdaden worden geproclameerd die de betreffende heeft begaan. Vaak woont de beul inmiddels in een andere wijk waar de mensen geen weet hebben van zijn verleden.
Op zaterdag 18 maart heeft een dergelijk "escrachen" plaatsgevonden bij de woning van de ex-dictator Jorge Rafael Videla. Tijdens de manifestatie vond een confrontatie plaats met de politie die het huis bewaakt.
De manifestanten zijn verontwaardigd vanwege het feit dat de ex-dictator slechts huisarrest heeft gekregen voor alle martelingen en moorden die onder zijn verantwoordelijkheid hebben plaatsgevonden.
De woning van de ex-dictator bevindt zich in de straat Cabildo 639 in Buenos Aires.

De jongeren probeerden de hekken rond het gebouw neer te halen. Ook werden er eieren en andere voorwerpen gegooid naar de bewakers.

Jongeren van H.I.J.O.S. en CELS protesteerden met het scanderen van leuzen tegen het simpele huisarrest van de ex-dictator.

Rond het motto `nee aan de VIP gevangenissen` werden de stoep rond het gebouw en de muren beschilderd met diverse aanklachten.

Kort daarvoor had de groep zich verzameld tegenover het Militair Hospitaal om de zaak aan te klagen van de vele illegale bevallingen die hier hebben plaatsgevonden tijdens de laatse dictatuur van 1976-1983. Pasgeboren babies van ontvoerde vermeende subversieven werden veelal direct na de geboorte weggenomen van de moeder en weggegeven aan trouwe kinderloze aanhangers van de militaire junta. Aangekomen bij de woning van Videla werden geschriften voorgelezen en met behulp van een hijskraan werd rode verf over de muren gegoten.
bericht toegevoegd op: 20 maart 2006 - terug naar het nieuws-overzicht